Košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų

Populiarėjant sveikos mitybos tendencijoms ir žmonėms vis labiau rūpinantis, ką deda į lėkštę, vis dažniau atsigręžiama į vieną iš pagrindinių patiekalų – košę. Jau rytoj bus minima pasaulinė košės diena, tad šis patiekalas ir jo maistinė vertė dabar aptariama kaip niekada garsiai. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė teigia, kad būtent košė galėtų tapti sprendimu daugeliui šiandien taip dažnai keliamų klausimų dėl visavertės vaikų mitybos. Tačiau prie to turi prisidėti tiek ugdymo įstaigos, tiek tėvai, tiek verslas.

Anot Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės gydytojos dietologės, košė vaikų mityboje šiandien nėra pakankamai vertinama. Nors daugelis supranta jos maistinę vertę, košė vis dar asocijuojama su pilku ir nuobodžiu patiekalu, kuris vaikams paprasčiausiai nepatrauklus. Tačiau būtent košė, pasirinkus tinkamus ingredientus ir skonius, galėtų tapti tinkama vaikų mitybos raciono dalimi. Teisingai paruošus košę, ji atitinka visus svarbiausius šiuo metu vaikų mitybai keliamus reikalavimus ir dar daugiau – suteikia augančiam organizmui visų būtiniausių medžiagų: vitaminų, mineralų, augalinių baltymų ir riebalų.

„Košes vis dar persekioja iš sovietinių laikų atkeliavęs įvaizdis apie pilką masę, nepasižyminčia nei skonių įvairove, nei patrauklumu akiai. Anksčiau niekas pernelyg nesistengė ieškoti įvairių košės receptų interpretacijų, tai lėmė gan siaurą ir konservatyvų požiūrį į patiekalą, kuris iš tiesų gali būti itin įvairus. Todėl natūralu, kad vaikai pilką ir nuobodžią košę mieliau keičia į spalvingus dribsnius ar saldžius batonėlius. Be to, tėvams atrodo, kad paruošti skanią košę – ilgas ir sudėtingas procesas. Tačiau taip visai nėra – košė yra vienas universaliausių patiekalų, kuris pasižymi ne tik savo maistine verte, bet ir pritaikomumu bet kokiam skoniui, net ir išrankiausio vaiko“, – teigia gydytoja dietologė.

Kartu su sveikos gyvensenos tendencijomis, košės populiarumas auga visame pasaulyje. Įvairūs tyrimai rodo, kad tūkstantmečio kartos tėvai vis labiau atsigręžia į sveiką vaikų mitybą ir daugiau gamina namuose. Tad nors dažnai šeimose pritrūksta laiko, šiandien atsiranda vis daugiau galimybių paruošti greitą ir maistingą košę. Todėl šviečiant visuomenę apie košės naudą, universalumą ir gerą skonį, jos populiarumas turėtų tik augti.

Reikėtų pradėti šviesti ugdymo įstaigose

Tačiau nepaisant košės vertės augančiam organizmui, visuomenėje vis dar vyrauja nuomonė, kad košė yra nuobodus ir nepatrauklus patiekalas. Dietologė teigia, kad požiūrio keitimas turėtų prasidėti ir vaikų ugdymo įstaigose – mokyklose ar darželiuose vaikai turėtų būti šviečiami apie košės naudą.

Norint, kad vaikai būtų sveiki ir energingi, labai svarbu apie tinkamą mitybą kalbėti kuo anksčiau. Tokiu būdu formuosis brandus požiūris į sveikatai palankius patiekalus, o ne „primestas“ iš šalies nurodymas, kad valgyti košę „reikia“. Todėl pasaulinė košės diena – puiki proga priminti vaikams šio patiekalo naudą ir vertę. Žinoma, reikėtų nepamiršti žaismingos ir patrauklios formos, kuri vaikams būtų įdomi.

Anot J. Parnarauskienės, mokyklose ar darželiuose košės nauda galėtų būti pateikiama ne tik šviečiant juos klasėse, bet ir siūlant įvairesnius košės patiekalus bei pateikiant ją patraukliau valgyklose.

„Maitinimo įstaigos tikrai galėtų atkreipti dėmesį į tai, kokia košė ir kaip patiekiama vaikui lėkštėje, nes vaikams vaizdas – vienas svarbiausių kriterijų valgant patiekalą. Tad valgyklose tokiais atvejais daug kas priklauso nuo personalo: vertėtų prieš duodant patiekalą įdėti bent šiek tiek meilės, gražiau patiekti ar ant viršaus uždėti uogų bei vaisių, spalvingų daržovių. Tai nekainuoja daug, bet gali padaryti ženklią įtaką“, – teigia gydytoja.

Košes turi valgyti patys tėvai

Tačiau, kad įvyktų pokytis, vien švietimo mokyklose nepakanka – vaikams labai svarbus tėvų pavyzdys.

„Nepriversite vaiko valgyti per prievartą, nes tai sukels atvirkštinę reakciją. Verčiau atraskite būdų, kaip vaiką sudominti, kad košė atrodytų žaismingai. Juk galime pasistengti labiau – šypsenėlė iš razinų ar riešutų, ryški rožinė avižinė košė, gardinta lašeliu burokėlių sulčių, bananų ir natūralios kakavos derinys – visa tai yra tikrai patrauklu vaikams ir neatima tiek daug laiko, kiek tėvai dažnai įsivaizduoja“, – teigia J. Parnarauskienė.

Specialistė pataria, kad labai naudinga, kai vaikai patys dalyvauja košės gaminimo procese.

„Košės dienas paverskite tikra švente – organizuokite košės virimo savaitgalius, skaniausios košės konkursus namie, rinkite geriausią košės virėją. Organizuokite košių vakarienę, kur kiekvienas šeimos narys turi gaminti kuo skirtingesnę košę. Pamatysite, kaip vaikus sudominsite šiuo patiekalu“, – teigia gydytoja dietologė.

Košė košei nelygu

Košė – tai vienas iš grūdinių kultūrų patiekalų, kurių mes turėtumėme suvalgyti nuo trijų iki aštuonių porcijų per dieną, priklausomai nuo amžiaus. Pusryčiams puikiai tinka avižinė košė su vaisiais, nes ji suteiks mums greitos energijos. Pietums košė galėtų pakeisti bulves ar makaronus ir suteikti daugiau naudingų maistinių medžiagų. Vakare, pasirinkus grikių košę, su patiekalu gausime ir baltymų. Tačiau anot J. Parnarauskienės, ne visos košės – vienodos, tad rinktis reikėtų atsakingai.

„Košės maistinė vertė priklauso nuo to, iš kokių grūdų jos yra gaminamos. Jeigu jos yra pagamintos iš labai apdirbtų grūdų, jose maistinių medžiagų yra žymiai mažiau. Renkantis košę būtina atsižvelgti į tai, kiek joje yra skaidulų, o jeigu košė greito paruošimo – kiek joje cukraus. Taip pat ir namuose gamintą košę rekomenduojama gardinti ne rafinuotu cukrumi, o natūraliais saldikliais kaip medus ar agavos sirupas, taip pat tokiais pagardais kaip natūralus riešutų sviestas ar nesaldinta kakava“, – teigia gydytoja dietologė.

Kad žmonėms būtų lengviau atskirti maistingą košę, reikėtų vadovautis žalios „Rakto skylutės“ simboliu ant pakuotės.

Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Juose mažiau druskos, cukraus, daugiau skaidulinių medžiagų. Tai ypač patogu skubantiems žmonėms, kurie neturi laiko skaityti produktų etikečių ir nagrinėti jų maistinę vertę. Tad rinkdami greito paruošimo košes vaikams, atkreipkite dėmesį į šį žymėjimą. Taip būsite tikri, kad nusipirkote mitybai palankų produktą.

KOŠĖS MITYBA KOŠIŲ NAUDA JUSTĖ PARNAUSKIENĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Pranešama, kad naktį, Vilniaus Santaros klinikose, netikėtai mirė žymus režisierius Eimuntas Nekrošius. Rytoj jis būtų šventęs savo 66 -ąjį gimtadienį. Užuojautas dėl režisieriaus mirties pareiškė aukščiausi šalies vadovai. Eimuntas Nekrošius bus laidojamas Raseinių raj., Šiluvoje.  Mišios bus laikomos lapkričio 21 d. 11:00 Vilniaus Bernardinų bažnyčioje. Atsisveikinimas su velioniu lapkričio 21 d. nuo 12:00 iki 20:00, „Meno Forto“ salėje, Bernardinų g. 8/...
Įvykiai
Šiandien MO muziejuje žurnalistai ir nuomonės lyderiai pirmą kartą išvydo „Lexus ES“ flagmano sedano prototipą, kuris 2019 metais pasieks Europą. Vilniuje pristatytas „Lexus ES“ – naujojo modelio prototipas Lietuvoje buvo demonstruojamas tik keletą dienų. 2019 metų sausį pasirodysiančio „ES“ modelio pagrindas – visiškai nauja platforma, suteikusi galimybę padidinti salono erdvę ir pagerinti automobilio valdymo savybes. Kaip teigia „Lexus Vilnius“ vadovas E...
Įvykiai
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau aštuntą kartą po visą Lietuvą skleidžia žinią – dalinkimės skaitymo šviesa ir dovanokime naujų knygų šalies bibliotekoms. Kasmet ši akcija iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ k...
Įvykiai
Įvertinęs vienų iš geriausių aukštųjų mokyklų pasaulyje, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas, Stanfordo, Honkongo ir Edinburgo universitetai, patirtį, Vilniaus universitetas (VU) dar daugiau dėmesio skirs bendrųjų studentų kompetencijų – kritinio mąstymo, analitikos, darbo komandoje, lyderystės ir kitų – ugdymui. Šis uždavinys šiais metais tapo universiteto strateginio plano dalimi. Pasak projekto grupės vadovo, karjeros projektų koordinatoriaus...
Įvykiai
Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais – nemalonūs ir namuose tikrai nelaukiami tarakonai žiemos miegu nemiega, o aktyviai drumsčia mums ramybę. Tarakonai – pavojingų ligų platintojai Ūsuotieji vabzdžiai kuria nešvaros įspūdį, jie potencialiai platina įvairius  ligų sukėlėjus. Kadangi tarakonai minta pačiu įvairiausiu organiniu maistu (dažniausiai atliekomis), jie perneša bakterijas ir ligų sukėlėjus. Jei tarakonai...
Laisvalaikis
Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, o kitiems jos neatsiejamos nuo mamos ar močiutės sekmadieninių blynų kvapo. Šiandien modernias šeimų tradicijas kuria, jomis dalijasi socialiniuose tinkluose ir įkvepia kitus ne viena žymi Lietuvos šeima. Štai trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas Simonas Urbonas šią vasarą su šeima apkeliavo Lietuvą per 40 dienų, o buvusio krepšininko Arvydo Macijausko žmona, kūrybinės studijos „Džimba“ ch...
Sveikata
Mūsų odos ir plaukų grožis priklauso nuo to, kaip jais rūpinsimės. Ypač tai aktualu žiemą. Žiema – tikras išbandymas mūsų kūnui, o darganoti, šalti orai kaipmat nualina ir odą, ir plaukus. Taigi kaip šaltuoju metų laiku tinkamai puoselėti savo grožį? Kokios priemonės – pačios efektyviausios? 10 odos priežiūros patarimų šaltajam sezonui: Veido, o ir kūno odai plauti netiks karštas vanduo, sausinantis ją. Dušo srovė turėtų būti ne šiltesnė nei kambario tempe...
Įvykiai
Pirkėjų krepšeliuose lapkritį vis dažniau atsiduria mandarinai, o gruodį mandarinai tampa pačiu populiariausiu vaisiumi Lietuvoje. Mandarinų tiekėjai daugiausia darbo turi būtent nuo lapkričio iki sausio – šiuo laikotarpiu į parduotuves iškeliauja daugiausia šių sultingų ir kvapnių vaisių. O švenčių laukiantys lietuviai lukštena juos biuruose ir namuose – tuomet staiga pakvimpa Kalėdomis. Artėjant šaltajam sezonui, lapkričio mėnesį, mandarinų paklausa prad...
Įvykiai
Nusipirkai gėrimą – sumokėjai užstatą; pakuotę grąžinai – užstatą atgavai. Tiek su užstato sistema susiduriame mes. Bet šis paprastas 10 ct sumokėjimo ir atsiėmimo mechanizmas – tik ledkalnio viršūnė. „Užstato sistema sukurta taip, kad pagrindiniai jos grandžiai – eiliniam vartotojui – ji būtų kuo paprastesnė ir aiškesnė. Tuo metu tarp gėrimų gamintojų, pardavėjų ir USAD vykstančių procesų mastai gerokai didesni ir sudėtingesni“, – sako užstato sistemą adm...
Čia pateikiama informacija skirta suaugusiems. Patvirtinkite, kad turite 18 metų.